Het Belgische luchtruim is sinds 14.00 uur weer beperkt opengesteld. 

Een beperkt aantal vluchten van en naar Brussel kan weer gebruik gaan maken van het Belgische luchtruim, dat wegens een stroomstoring bij luchtverkeersleider Belgocontrol uren gesloten was. Ttussen 09.30 en 14.00 uur konden er geen vliegtuigen landen of opstijgen. 

Eurocontrol, de organisatie die het Europese luchtverkeer op grote hoogte controleert, heeft dat bekendgemaakt. 

Het vliegverkeer zal geleidelijk weer op gang komen. Voorrang wordt gegeven aan vluchten die al in de lucht zijn en over België heen moeten, dan volgen landende toestellen.

Een eerste vlucht, naar het Amerikaanse Newark, is al vertrokken, meldt Brussels Airport, de nationale luchthaven bij Zaventem. In de vertrekhallen zitten duizenden reizigers, wiens vlucht werd geannuleerd, omgeleid of flinke vertraging heeft.

Test met noodgeneratoren

De stroomstoring bij Belgocontrol werd veroorzaakt door een test met de noodgeneratoren, zo heeft woordvoerder Dominique Dehaene verklaard. ''Terwijl er een test werd uitgevoerd op de noodgeneratoren, is overspanning ontstaan'', aldus Dehaene. ''Die heeft zowel de operationele systemen als het noodsysteem onklaar gemaakt.''

Tot een hoogte van 24.500 voet (8000 meter) mochten er geen toestellen door het Belgisch luchtruim vliegen. Eurocontrol leidt alle vluchten op grote hoogte, Belgocontrol heeft de leiding tot 24.500 voet over alle toestellen.

Boven die grens was het wel toegestaan voor vliegtuigen om over onze Zuiderburen te vliegen. Zeker 20.000 passagiers ondervonden hinder van de stroomstoring.