Het vliegverkeer in België ligt woensdagochtend plat vanwege een stroomstoring bij de luchtverkeersleiding Belgocontrol. Tot zeker 17.30 uur kunnen er geen vluchten landen of opstijgen.

Dat meldt Eurocontrol, de organisatie die het Europese luchtverkeer regelt, woensdagochtend.

De oorzaak van de storing is vermoedelijk overbelasting van het elektriciteitsnet. Belgocontrol herstart rond 14.00 uur de systemen met enkele vluchten van en naar Brussel, aldus Eurocontrol.  

Rond 11.20 uur is wel een vliegtuig van de Russische maatschappij Aeroflot geland op de luchthaven van Brussel.

Alleen vliegtuigen die op zeer grote hoogte vliegen en niet in België moeten landen, kunnen over België vliegen: zij bevinden zich niet in het Belgische, maar in het Europese luchtruim. Belgocontrol is verantwoordelijk voor al het vliegverkeer tot 24.500 voet (8.000 meter), daarna neemt Eurocontrol de leiding over.

Luchtruim ontruimd

De stroomstoring begon volgens de Vlaamse omroep VTM rond 9.30 uur. Het vliegverkeer dat toen al in de directe omgeving van een luchthaven bevond, kon landen. Daarna is het luchtruim ontruimd, zei een woordvoerster van de luchtverkeersleider tegen persbureau Belga.

Toestellen die in België moesten landen werden omgeleid naar andere luchthavens of wachtten in de lucht totdat ze mochten landen.

Veel vluchten zijn geannuleerd. Brussels Airport, de nationale luchthaven bij Zaventem, meldt dat tot 13.30 uur al 147 vluchten zijn geannuleerd en 32 zijn omgeleid. Zeker 20.000 passagiers zijn getroffen door de sluiting, aldus Brussels Airport.

Lange wachtrijen

Op Zaventem staan lange wachtrijen van reizigers op zoek naar informatie of die hun vlucht willen omboeken. Passagiers wordt aangeraden de websites van de luchthaven en die van de luchtvaartmaatschappij goed in de gaten te houden.

Video: Vliegverkeer België plat door stroomstoring

Brussels Airlines schrapte al 73 vluchten, met name Europese bestemmingen. Budgetmaatschappij Ryanair heeft al dertig vluchten naar Zaventem of Charleroi geannuleerd. Negen vluchten naar België zijn omgeleid, onder meer naar Eindhoven.

Nederland

De Nederlandse luchtverkeersleiding laat weten dat de buurlanden van België, waaronder Nederland, vluchten moeten opvangen. Vluchten die naar Nederland moeten, kunnen omvliegen via Duitsland of de Noordzee. 

Schiphol stelt dat de storing in België mogelijk tot vertragingen leidt voor vluchten naar het zuiden. Tot op dit moment lijken de problemen mee te vallen. 

Luchtvaartmaatschappij Transavia laat weten dat de problematiek in België minstens een uur vertraging oplevert. Ook KLM ondervindt hinder van de sluiting van het Belgische luchtruim. De luchtvaartmaatschappij houdt rekening met vertragingen en mogelijk enkele annuleringen, liet het bedrijf desgevraagd weten.