De Chinese politie heeft 175 mensen gearresteerd bij de grootste operatie ooit in het land tegen diefstal van oudheidkundige schatten. 

Dat meldde de BBC woensdag.

De politie nam 1168 gestolen voorwerpen in beslag die omgerekend naar schatting bijna 60 miljoen euro waard zijn. De schatten uit de nieuwe steentijd (zo'n 11.000 voor Christus) waren gestolen uit een archeologische vindplaats in Niuheliang in de provincie Liaoning in het noordoosten van China.

Volgens het ministerie van Openbare Veiligheid is de vindplaats ernstig beschadigd door de dieven. Onder de schatten is een draak van jade die wordt gezien als een van de eerste afbeeldingen ooit van dit mythologische schepsel.

Bendes

De arrestanten vormden bij elkaar tien bendes die verantwoordelijk waren voor de diefstal van de spullen tot het verkopen daarvan. Onder de aangehouden mensen zouden ook vier archeologen zijn.

De begraaf- en offerplaats in Niuheliang dateert uit de jaren 5500 tot 5000 voor Christus. De ontdekking van de plek en het opgraven van de oudheidkundige voorwerpen is een van de grootste operaties op dat gebied in de afgelopen decennia in China.