De Zwitserse politie heeft woensdagochtend in Zürich zeven FIFA-functionarissen gearresteerd die worden verdacht van het aannemen van steekpenningen en het accepteren van verborgen commissies. 

Dat meldt het Amerikaanse ministerie van Justitie. Onder meer vicevoorzitter Jeffrey Webb is opgepakt. 

De actie vond plaats op verzoek van de Verenigde Staten en volgt op een vier jaar durend onderzoek van de FBI naar misstanden binnen de wereldvoetbalbond.

In totaal zijn veertien mensen, onder wie negen FIFA-vertegenwoordigers, als verdachte aangemerkt. Slechts zeven van de verdachten zouden woensdagochtend in het Baur au Lac Hotel in Zürich aanwezig zijn geweest. De functionarissen verbleven daar voor het congres van de FIFA.

Woensdagochtend zijn ook elektronische data en documenten in beslaggenomen op het hoofdkantoor van de FIFA, meldt AP. De Zwitserse justitie opent ook een onderzoek naar de toekenning van het WK voetbal aan Rusland (2018) en Qatar (2022), waarvoor tien FIFA-bestuurders worden ondervraagd.

Concacaf

De meeste van de verdachten behoren tot de Concacaf-federatie, waar de bonden in Noord-, Midden-Amerika en het Caribisch gebied bij zijn aangesloten. Volgens CNN wordt het hoofdkantoor van Concacaf in Miami woensdagochtend (lokale tijd) doorzocht. 

Naast vicevoorzitter Webb zouden ook de Costa Ricaan Eduardo Li, de Uruguayaan Eugenio Figueredo en Julio Rocha uit Nicaragua zijn aangehouden. Ook Jack Warner (Trinidad en Tobago) en Nicolás Leoz zitten bij de veertien verdachten.

Warner stapte in 2011 uit de FIFA toen zijn naam viel in een groot corruptieschandaal. Leoz is voormalig lid van de FIFA-commissie en voormalig president van de Zuid-Amerikaanse voetbalbond CONMEBOL.

Reactie FIFA

De FIFA stelt in een reactie dat het orgaan volledig meewerkt met het proces. "We gaan in op alle verzoeken tot informatie", aldus FIFA-perschef Walter De Gregorio. "Dat doen we in ons eigen belang. Alle openstaande vragen moeten worden beantwoord. Wij raken beschadigd in dit verhaal."

Volgens De Gregorio zijn secretaris-generaal Jérôme Valcke en voorzitter Sepp Blatter niet betrokken bij het onderzoek.

Blatter is woensdag niet opgepakt. De 79-jarige Zwitser zal naar alle waarschijnlijkheid vrijdag voor de vierde keer herkozen worden als voorzitter. Die verkiezing gaat volgens De Gregorio gewoon door. 

Prins Ali Bin Al-Hussein uit Jordanië is de enige overgebleven tegenkandidaat van Blatter, nadat onder anderen KNVB-voorzitter Michael van Praag en Luis Figo zich terugtrokken.

FIFA-functionarissen opgepakt

De Zwitserse politie heeft woensdagochtend in Zürich zes FIFA-functionarissen gearresteerd die worden verdacht van het aannemen van steekpenningen en het accepteren van verborgen commissies. © ANP
Dat meldt het Zwitserse Openbaar Ministerie woensdagochtend. Onder meer vicevoorzitter Jeffrey Webb zou zijn opgepakt. © ANP
De actie vond plaats op verzoek van de Verenigde Staten en volgt op een vier jaar durend onderzoek van de FBI naar misstanden binnen de wereldvoetbalbond. © ANP
Volgens internationale media worden meer dan tien officials verdacht, maar slechts zes van hen zouden in het Baur au Lac Hotel in Zürich aanwezig zijn waar de functionarissen verbleven voor de jaarlijkse vergadering van de FIFA. © ANP
De FIFA stelt in een reactie op een persconferentie dat het orgaan volledig meewerkt met het prcoes. © ANP
"We gaan in op alle verzoeken tot informatie", aldus FIFA-perschef Walter De Gregorio. "Dat doen we in ons eigen belang. Alle openstaande vragen moeten worden beantwoord. Wij raken beschadigd in dit verhaal." © ANP
Volgens De Gregoria zijn secretaris-generaal Jérôme Valcke en voorzitter Sepp Blatter niet betrokken bij het onderzoek. © ANP
Het zou naast vicevoorzitter Webb onder anderen gaan om de Costa Ricaan Eduardo Li, de Uruguayaan Eugenio Figueredo (foto), Jack Warner uit Trinidad en Tobago en Julio Rocha uit Nicaragua. © AFP
Ook de Paraguaanse Nicolás Leoz, voormalig lid van de FIFA-commissie en voormalig president van de Zuid-Amerikaanse voetbalbond CONMEBOL, is woensdag opgepakt. © AFP
Onder meer Rafael Esquivel, voorzitter van de Venezolaanse voetbalbond, is gearresteerd. © AFP
Ook Jack Warner (Trinidad en Tobago) zou bij de veertien verdachten zitten. Warner stapte in 2011 uit de FIFA toen zijn naam viel in een groot corruptieschandaal. © AFP
Eduardo Li, baas van de Costaricaanse voetbalbond, behoort ook tot de verdachten. © AFP

Steekpenningen

De verdachten zouden in totaal voor zo'n 100 miljoen dollar aan steekpenningen zijn omgekocht door sportmediabedrijven en marketingbedrijven in Noord-Amerika en Latijns Amerika. In ruil daarvoor zouden de media-, marketing- en sponsorrechten van toernooien bij de door de omkopers vertegenwoordigde bedrijven terechtgekomen.

Deze misstanden zouden zijn voorbereid in de Verenigde Staten en uitgevoerd via Amerikaanse banken. 

De opgepakte functionarissen kunnen worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten, zo meldt het Zwitserse OM. Het is onduidelijk bij welke toernooien de omkopingen zich hebben voorgedaan.

Van Praag

Van Praag laat woensdagochtend tegenover de NOS weten dat hij nog niet op de arrestaties wil reageren. "Ik moet alles eerst eens lezen. Ik geef nu geen commentaar", aldus Van Praag. 

De KNVB zegt geschokt te zijn door het nieuws, maar wacht de formele bevestiging van het nieuws nog even af voor dat het met een reactie komt. 

Video: FIFA-functionarissen opgepakt in Zürich

WK 2022

Vorig jaar deed de FIFA zelf al onderzoek naar misstanden binnen de bond en in het bijzonder bij de toewijzing van de WK's van 2018 en 2022 aan respectievelijk Rusland en Qatar. 

De ethische commissie van de bond kwam destijds tot de conclusie dat er geen sprake was van ernstige misstanden en dat er daarom ook geen nieuwe stemronde moest komen.  

FIFA-perschef De Gregorio stelt dat de WK's in Rusland en Qatar gewoon doorgaan.