Schutters hebben dinsdag geprobeerd om de internationaal erkende minister-president van Libië dood te schieten. De minister-president heeft de aanslag overleefd.  

Dat heeft een woordvoerder van de Libische regering dinsdag gezegd. 

Minister-president Abdullah al-Thinni werd aangevallen toen hij in een colonne op weg was naar een vliegveld in de Libische stad Tobruk. 

De aanslag werd afgeslagen door lijfwachten. Een van de lijfwachten van de minister-president raakte daarbij licht gewond. De minister-president bleef ongedeerd. 

Aftreden

Eerder op de dag hadden betogers al om het aftreden van Abdullah al-Thinni gevraagd. Dat deden ze door het Huis van Afgevaardigden te bestormen en daar schoten af te vuren.

Ze dreigden de minister-president te vermoorden en het Huis van Afgevaardigden zo ver onder druk te zetten, dat de volksvertegenwoordigers ook om het aftreden van Abdullah al-Thinni zouden vragen. 

Video: Aanslag op minister-president Libië verijdeld

Rebellen

De groep die de aanslag op de minister-president probeerde uit te voeren, staat volgens de regering bekend als een belangrijke groep rebellenleiders. Ook een andere rebellenleider had eerder op een private televisiezender gezegd een aanslag te willen plegen op de minister-president. De regering is bang voor vergeldingen en laat zich daarom amper uit over de situatie.

Het is al lange tijd onrustig in Libië. Verschillende delen van het land zijn in handen gevallen van Islamitische Staat of van rivaliserende rebellengroepen. Human Rights Watch riep burgers en buitenlanders eerder dinsdag op om bepaalde gebieden in het land, indien mogelijk, te verlaten.