Hoewel archeologen het ergste vrezen, heeft terreurbeweging Islamitische Staat (IS) tot nog toe geen schade aangericht onder het archeologische erfgoed in Palmyra. 

Dat zei de chef voor oudheidkundige zaken van de Syrische overheid dinsdag.

Hij voegde eraan toe dat hij wel nog steeds bang is dat de islamitische strijders van IS overblijfselen uit de oudheid zullen opblazen. Specifiek noemde hij de Tempel van Bel, die in de ogen van IS waarschijnlijk een symbool van afgoderij is.

IS veroverde Palmyra en de naastgelegen moderne stad Tadmur vorige week. Palmyra is de Romeinse naam voor een stad met een historie die 4000 jaar teruggaat. Voor het uitbreken van de Syrische burgeroorlog vormden de opgravingen de voornaamste bezienswaardigheid van heel Syrië.

Luchtmacht Syrië

De Syrische luchtmacht heeft bij een aanval op een militaire basis van IS in het noorden van het Arabische land zeker 140 aanhangers van de terreurgroepering gedood. Dat meldde het Syrische staatspersbureau SANA dinsdag. Het bericht is niet uit onafhankelijke bron bevestigd.

Volgens een bron binnen de Syrische strijdkrachten liepen door de aanval op de luchtmachtbasis Tabqa in de provincie Raqqa ook tientallen IS-strijders verwondingen op. IS veroverde de basis in augustus na hevige gevechten met het regeringsleger. Tientallen militairen kwamen toen om.

IS beschouwt de stad Raqqa als hoofdstad van het kalifaat dat de terreurbeweging in de door haar beheerste delen van Syrië en Irak heeft uitgeroepen.

Video: 'Syrische ruïnestad Palmyra is nog intact'