Irak heeft dinsdag een offensief aangekondigd tegen terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). Het doel is de terreurbeweging uit de Iraakse provincie Anbar te verdrijven. 

Dat meldt persbureau AP

Begin 2014 nam IS al een groot deel van de westelijke provincie Anbar over en eerder deze maand veroverde de terreurgroep ook de provinciehoofdstad Ramadi. 

De val van Ramadi was een blamerende nederlaag voor het Iraakse leger, dat de stad niet wist te behouden ondanks steun van een door de Verenigde Staten geleide luchtmacht.

Falen

De Amerikaanse vicepresident Joe Biden prees maandag "de enorme opofferingen en dapperheid" van het Iraakse leger, nadat de Amerikaanse minister van Defensie, Ashton Carter, zondag heel wat minder lovend was over de Iraakse militairen. Hij zei dat de val van Ramadi te wijten is aan het falen van die militairen.

Ramadi ligt zo'n 90 kilometer ten westen van Bagdad. Ongeveer vijfhonderd mensen kwamen om in die strijd en ruim 40.000 mensen zijn de stad uit gevlucht.

'Niet lang'

De Iraakse staatstelevisie kondigde dinsdag de operatie aan en wordt daarbij gesteund door sjiitische en soennitische troepen. Meer details werden niet gegeven.

Volgens Ahmed al-Assadi, woordvoerder van de sjiitische militiestrijders, duurt de operatie in Anbar 'niet lang'. Iraakse militairen belegeren volgens hem Ramadi aan drie kanten. Bovendien worden er nieuwe wapens ingezet 'die de vijand zullen verrassen'.