Na telling van praktisch alle stemmen in Suriname blijkt president Desi Bouterse met zijn Nationale Democratische Partij (NDP) de parlementsverkiezingen met overmacht te hebben gewonnen.

De grootste oppositiepartij V7 heeft het nakijken. De partij lijkt genoegen te moeten nemen 17 zetels in De Nationale Assemblee (DNA) terwijl Bouterse 27 van de in totaal 51 zetels krijgt.

Met dit resultaat schrijft Bouterse opnieuw Surinaamse geschiedenis. Het is niet eerder voorgekomen dat één partij een meerderheid in het parlement heeft.

Voor de zes samenwerkende oppositiepartijen die V7 vormen, is de uitslag een grote teleurstelling. De leiders hebben hun aanhang de afgelopen weken voorgehouden dat de partij wel 29 zetels kon halen.

Ze praten dinsdag over de toekomst van het samenwerkingsverband. In een eerste reactie zegt Chandrikapersad Santokhi dat hij en zijn collega’s van V7 de uitslag accepteren. ''Het volk heeft gesproken. Daarom buigen wij ons hoofd. Daarvoor zijn we democraten'', zei hij in een televisie-interview.

Trend

Volgens socioloog en onderzoeker Jack Menke past het verlies van V7 in een trend waarbij 'oude’ politieke partijen steeds meer het contact met vooral de jonge kiezer verliezen.

Een voorbeeld is de NPS, de partij die van 2000 tot 2010 nog de president van Suriname leverde in de persoon van Ronald Venetiaan. De verwachting is dat de partij nu geen of maximaal één zetel heeft gehaald.

Zwevende kiezers

Hoewel het er in de laatste week op leek dat veel zwevende kiezers voor V7 zouden kiezen en het een nek-aan-nekrace zou worden, komt de overwinning van Bouterse voor velen toch niet als een verrassing.

In de afgelopen vijf jaar heeft zijn regering vooral voor de minder bedeelden veel betekend. Hij voerde verhogingen door van de kinderbijslag en de AOW, schafte het schoolgeld af en voerde minimumloon in. Dat deze maatregelen veel geld hebben gekost en een gat hebben geslagen in de staatskas, was niet hun zorg.

V7 maakte zich hier wel druk om zonder zelf met oplossingen te komen. Een strategische fout, zeggen Surinaamse analisten. De weg lijkt open te liggen voor Bouterse om opnieuw gekozen te worden tot president.

Heeft u foto's bij dit nieuws? Plaats ze op NUfoto of stuur ze in via Whatsapp