De Afghaanse Taliban heeft maandag in de provincie Helmand een politiebureau omsingeld. Gedurende de dag zijn negentien agenten en zeven militairen om het leven gekomen.

Dat zegt de politiechef in het district Naw Zad. Het beleg van het politiebureau is nog steeds gaande. 

Politiechef Napas Khan zit zelf vast in het omsingelde politiebureau. Hij zei in een telefoongesprek met persbureau AP dat het geweld maandagochtend vroeg begon met een reeks aanvallen op controleposten van de politie in Naw Zad.

In de loop van de dag trokken de Taliban door naar het politiebureau. De extremisten hebben het complex omsingeld, politievoertuigen en -wapens buitgemaakt en alle wegen in Naw Zad geblokkeerd. Khan roept op tot een "onmiddellijke reactie van de regering". 

Helmand is een van de bolwerken van de Taliban. In de vruchtbare vallei in de provincie wordt veel opium verbouwd, waar de Taliban hun activiteiten mee financieren.

Ook elders in Afghanistan was het maandag weer onrustig. In het zuiden van het land kostte een aanslag met een bermbom elf mensen het leven.

In de westelijke provincie Farah raakten de Taliban slaags met aanhangers van terreurbeweging Islamitische Staat. Volgens de gouverneur van Farah zijn de afgelopen drie dagen zeker tien Taliban en vijftien IS-strijders omgekomen.