Officiële verkiezingsuitslagen hebben maandag bevestigd dat de Poolse conservatieve presidentskandidaat  Andrzej Duda (43) de verkiezingen van zondag heeft gewonnen.

Dat meldt AP.

Zondag werd op basis van exitpolls al bekend dat de meeste Polen op Duda stemden. Toen werd voorspeld dat hij 53 procent van de stemmen zou krijgen, maat dat viel iets lager uit. Uiteindelijk kreeg hij 51,5 procent van de stemmen. 

Huidig president Bronislaw Komorowski kreeg 48,5 procent van de stemmen. De president erkende zondagavond zijn nederlaag.

In totaal ging 55,34 procent van de Polen naar de stembus.

De nieuw gekozen president vervult zijn ambt vanaf augustus. Duda is momenteel lid van het Europees Parlement. In de herfst kiest Polen een nieuw parlement.

Duda had de steun van de conservatieve oppositiepartij Recht en Gerechtigheid (PiS). Hij had in de eerste ronde ook al meer stemmen gekregen dan Komorowski, die gesteund werd door de liberale regeringspartij Burgerforum.

De 43-jarige Duda zegt onder meer werk te maken van de groei van de koopkracht van Poolse gezinnen. Hoewel de economie van Polen groeit, merken veel inwoners daar weinig van. Duda wil ook de verhoging van de pensioenleeftijd terugdraaien. 

Het presidentschap is in Polen niet alleen een ceremoniële functie. De president kan zelf met wetsvoorstellen komen en met zijn vetorecht het werk van een regering belemmeren.