In de aanloop naar de top van de G7 begin juni in Beieren stelt Duitsland weer grenscontroles in. Vanaf dinsdag kunnen reizigers weer gecontroleerd worden als ze Duitsland in willen. 

Gecheckt worden mensen vooral aan de grenzen met Oostenrijk en Tsjechië, melden Duitse media maandag.

Duizenden agenten moeten de top zelf in slot Elmau beveiligen. De maatregelen aan de grenzen zijn vergelijkbaar met die van het WK voetbal in 2006 en de top in 2007 in Heiligendamm, waarmee goede ervaringen zijn opgedaan.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de G7, de overlegclub van zeven grote industrielanden, waren half april al bijeen in de Duitse stad Lübeck. Daar spraken ze over belangrijke thema's zoals het conflict in Oost-Oekraïne en de onderhandelingen met Iran.

Die vergadering was in veel opzichten een voorproefje van de echte G7-top van regeringsleiders in juni.

Activisten

Zoals altijd trok de bijeenkomst de nodige activisten die demonstreerden tegen (uitwassen van) het kapitalisme en in het bijzonder de vrijhandelsovereenkomst waar Europa momenteel over onderhandelt met de Verenigde Staten.

Hoewel hun demonstratie vreedzaam verliep, kwam het later op de avond toch tot kleine opstootjes in de Hanzestad. Volgens de autoriteiten waren zo'n 1.800 demonstranten op de been.

Grote afwezige in Lübeck en Elmau is Rusland. Het land is voorlopig niet welkom door zijn inmenging in Oekraïne. De Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Japan, Italië en Canada vormen samen de G7. Met Rusland erbij wordt er wel gesproken van de G8.