De Spaanse kiezers hebben zondag in gemeentelijke en regionale verkiezingen de traditionele partijen afgestraft. 

Veel kiezers kozen voor de links-radicale Podemos (Wij kunnen) of de liberale Ciudadanos (Burgers).

De tijd van comfortabele meerderheden voor óf de conservatieve PP (Volkspartij) óf de socialistische PSOE (Spaanse Socialistische Arbeiderspartij) lijkt voorlopig voorbij. In de herfst volgen nationale parlementsverkiezingen.

De regerende PP van de centrumrechtse premier Mariano Rajoy verloor enorm (ongeveer 10 procent), maar mag zich met 27 procent van de stemmen nog net de grootste partij van het land noemen. De PSOE kwam ondanks de crisis niet verder dan een kwart van de stemmen en verloor veel aanhang in de grote steden Madrid en Barcelona.

Links

Maar lokaal kan de sociaaldemocratische oppositie nu samen met de nieuwe antibezuinigingspartij Podemos veel PP-besturen ten val brengen. Spaanse media zien daarom ''een ruk naar links''.

Podemos bleek erg sterk in Madrid en Barcelona. In de Catalaanse hoofdstad (Barcelona) won de activiste en politica Ada Colau het burgemeesterschap met steun van Podemos. Het was een zwarte dag voor de regionale regeringsleider Arthur Mas die Catalonië uit het Spaanse koninkrijk wil hebben.

Maar Mas moest toezien hoe zijn CiU (Convergència i Unió - Samenkomst en Unie) in Barcelona kromp van 36 naar 21 procent van de stemmen. Een klap die de separatisten volgens sommige media erg moeilijk te boven kunnen komen.

De uit Catalonië stammende beweging Ciudadanos kreeg over het hele land gemeten 6,6 procent en dat was een veelbelovende start voor de nieuwe beweging.