President Desiré Bouterse heeft Surinamers maandag in een toespraak opgeroepen om gebruik te maken van hun stemrecht.

Dat meldt de Waterkant op haar website.

De stembussen zijn om 7.00 uur (12.00 uur Nederlandse tijd) opengegaan en sluiten om 19.00 uur.

Bouterse verwacht dat zoveel mogelijk kiezers naar de stembus te gaan om een nieuw parlement te kiezen. Het nieuwe parlement zal vervolgens stemmen over de president.

Voorbeeld

De huidige president laat verder weten dat hij hoopt dat Suriname na de verkiezingsuitslag eensgezind verder gaat.

"Nadat de uitslag bindend is verklaard, verwacht ik, zoals het Suriname eigen is, dat ook deze verkiezingen tot voorbeeld mogen strekken voor de regio. Van iedere Surinamer wordt dan verwacht dat de politieke strijdbijl wordt begraven."

Er zijn rond de zestig internationale waarnemers naar Suriname gekomen om te kijken of de stembusgang eerlijk verloopt. Vijf van hen zijn daar namens de EU.

Tellen

Vrij snel na het sluiten van de stembureaus zullen de eerste resultaten bekend zijn. Het tellen van de stemmen gebeurt handmatig.

De strijd om de meerderheid zal volgens de laatste peilingen gaan tussen de Nationaal Democratische Partij van de zittende president Desi Bouterse en V7, een samenwerkingsverband van zes oppositiepartijen met Chandrikapersad Santokhi als leider.

Partijen die volgens de peilingen ook zetels zullen halen zijn de Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelingspartij (Abop) van Ronnie Brunswijk en de politieke partij DOE onder leiding van Carl Breeveld. Er doen elf partijen en combinaties van partijen mee.