De Syrische luchtmacht heeft maandag de centraal gelegen stad Palmyra, ook bekend als Tadmur, zeker vijftien keer aangevallen. De historische stad is sinds woensdag in handen van Islamitische Staat (IS).

De waarnemers van het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR) zeggen dat de strijders van IS burgers, onder wie kinderen, hebben geëxecuteerd in en rond de stad.

De terroristen zouden er sinds 16 mei 217 mensen hebben geëxecuteerd. Naar schatting driehonderd militairen en militieleden zijn gedood bij de IS-aanval op Palmyra en diens imposante ruïnes.

In Libanon heeft de leider van de sjiitische partij Hezbollah, Hassan Nasrallah (54), beklemtoond dat IS een bedreiging is voor de hele mensheid. Hij gaf daarbij toe dat de gewapende tak van Hezbollah in heel Syrië deelneemt aan de strijd tegen IS en andere rebellen.

Video: Luchtmacht Syrië valt Palmyra aan

Werelderfgoed

Palmyra ligt centraal in Syrië, ten oosten van de hoofdstad Damascus. De ruïnes van de stad staan op de Werelderfgoedlijst van de VN-organisatie voor cultuur Unesco.

De historische plek is in de geschiedenis meerdere keren vernietigd en herbouwd. In 1929 evacueerden de Fransen de bewoners naar de nieuw gebouwde stad Tadmur. Palmyra is sindsdien onbewoond en een historische bezienswaardigheid.