De voormalige Israëlische premier Ehud Olmert is veroordeeld tot acht maanden cel en een boete van 150.000 dollar (ruim 136.000 euro) in een proces waarin hij terecht moest staan wegens fraude en corruptie.

Dat is maandag bepaald door de rechtbank in Jeruzalem. Volgens de rechter heeft de 69-jarige Olmert in strijd met de wet geld aangenomen van de Amerikaanse zakenman Moshe Talansky.

Talansky zou Olmert in de periode tussen 1993 en 2002 diverse enveloppen vol dollars hebben overhandigd. De voormalige premier hield de giften anoniem.

De advocaat van Olmert, Eyal Rozovsky, heeft laten weten teleurgesteld te zijn in de uitspraak. Daarom zal hoger beroep worden ingesteld.

Eerdere straffen

De straf van acht maanden cel komt bovenop de celstraf van zes jaar waar Olmert in mei vorig jaar toe werd veroordeeld wegens omkoping. Daarvoor, in september 2012, werd hij al veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van een jaar en een geldboete van 75.000 shekel (ongeveer 15.000 euro).

Olmert was van april 2006 tot maart 2009 premier van Israël. Hij legde zijn functie neer nadat zijn naam was genoemd in een corruptiezaak. Voor zijn premierschap was Olmert lange tijd burgemeester van Jeruzalem.

Video: Oud-premier Israël veroordeeld wegens fraude en corruptie