Een 47-jarige Australiër, Alfio Anthony Granata, is maandag in Melbourne tot zeventien jaar cel veroordeeld wegens de verkrachting, mishandeling en marteling van een Nederlandse toeriste.

De man hield haar samen met zijn toenmalige vriendin Jennifer Peaston (34) in november en december 2012 circa zes weken gevangen in een hotelkamer.

Granata verkrachtte de jonge Nederlandse tientallen keren en martelde haar zo erg dat ze tijdelijk niet kon zien en eten. Ook kerfde hij met een mes een kruis in haar voorhoofd, legde hij haar vast aan een riem en moest ze doen alsof ze een hond was en mocht ze niet praten.

Het slachtoffer werd gevangen gehouden in de doucheruimte. De politie kwam tijdens de gevangenhouding aan de deur na klachten over geschreeuw, maar het kwam niet tot een onderzoek in de kamer.

Video

Granata legde de gruwelen vast op video. De vrouw wist uiteindelijk te ontkomen nadat ze hem had aangevallen met een mes en ook zichzelf zo had toegetakeld dat er een ambulance moest komen. De hulpverleners troffen het slachtoffer met 54 verwondingen aan.

Volgens de rechter waren de misdaden van de Australiër mensonterend, weerzinwekkend en verachtelijk, aldus Australische media. De Nederlandse zou nog altijd psychische problemen hebben als gevolg van de martelingen. Volgens de rechter is ze een teruggetrokken en angstig persoon geworden.

Granata moet minstens dertien jaar uitzitten voor er sprake van een eventueel verlof kan zijn. In de zaak tegen medeplichtige Peaston stelde justitie vast dat die op zekere hoogte ook een slachtoffer van Granata was. Peaston heeft zich wel schuldig gemaakt aan poging tot mishandeling, maar hoeft de cel niet in.

Video: Zeventien jaar cel voor verkrachting Nederlandse