Zeker drie Amerikanen zijn afgelopen weekend omgekomen door hevige regenval en overstromingen in de staten Texas en Oklahoma. 

Ook zijn drie mensen nog vermist, zijn meer dan duizend inwoners op de vlucht geslagen en zijn hele straten weggevaagd, schrijven Amerikaanse media.

Texas en Oklahoma worden geteisterd door een van de ergste overstromingen in jaren. Zo'n vierhonderd huizen zijn vernietigd, meer dan duizend huizen zijn beschadigd en zeker twee belangrijke bruggen zijn weggespoeld in de stad San Marcos in Texas.

''Er zijn straten waar misschien nog een of twee huizen staan. De rest bestaat alleen nog maar uit een aantal platen", vertelde een hulpverlener in Texas zondag aan CNN. ''Er is veel schade aan de infrastructuur. Hoogspanningsmasten zijn stuk en wrakstukken liggen op straat."

Mensen wordt afgeraden terug te gaan naar huis. Ze moeten in opvangcentra blijven tussen zondagavond 21.00 uur en maandagochtend 07.00 uur (lokale tijd).

Zoektocht

Zeker één dode viel in Texas en twee mensen kwamen om door het noodweer in Oklahoma. Onder hen was een brandweerman die andere mensen probeerde te redden uit het water. Het aantal vermisten en doden kan nog oplopen, omdat de reddingsteams nog niet met alle getroffen gebieden contact hebben gehad. Door het noodweer hebben ze hun zoektocht tijdelijk moeten staken.

Er wordt tot en met maandag nog meer slecht weer verwacht. Zo kan er maandag nog 10 centimeter regen vallen en kunnen rukwinden voorkomen.

Video: Noodweer VS eist meerdere levens