Hezbollah deinst er niet voor terug om nog meer mee te vechten in de burgeroorlog in Syrië. De leider van de militante sjiitische beweging heeft beloofd nog meer steun te bieden aan het regeringsleger van de Syrische president Bashar al-Assad.

Sjeik Hassan Nasrallah zei zondag in een video dat de steun een nieuwe strategie is om extremistische groepen als IS (Islamitische Staat) en het al-Nusra Front, een tak van terreurgroep al-Qaeda, tegen te gaan.

''Onze steun zal toenemen wanneer dat nodig is. We zullen niet op de ene plek in Syrië wel aanwezig zijn en op de andere plek niet. We zullen overal zijn", zei de Hezbollah-leider tijdens een bijeenkomst waar werd herdacht dat Israël zich vijftien jaar geleden terugtrok uit Zuid-Libanon.

Hezbolla vecht mee aan de kant van het leger van Assad in de burgeroorlog, die Syrië inmiddels al vier jaar in zijn greep houdt. De Libanese pro-Iran-beweging is momenteel bezig met een offensief tegen al-Nusra in de Qalamoun-regio bij de grens tussen Syrië en Libanon.

Nasrallah zei dat zijn troepen daarmee door blijven gaan ''totdat de grenzen veilig zijn".

Verlies

Volgens Nasrallah kan niet alleen worden vertrouwd op de internationale coalitie tegen groepen als IS. De sjeik riep Libanese leiders dan ook op ''niet hun kop in het zand te steken", schrijft Israëlische krant Haaretz.

''Het Libanese volk zou zich geen zorgen moeten maken over een overwinning van Hezbollah, maar juist het verlies van Hezbollah. Dat verlies zou de veiligheid aantasten van alle Libanezen", aldus Nasrallah.