In de Belgische hoofdstad Brussel is zondagmiddag de aanslag op het Joods Museum herdacht, exact een jaar geleden.

Bij de aanslag op 24 mei 2014 kwamen vier mensen om. Een 29-jarige Fransman wordt ervan verdacht de slachtoffers te hebben neergeschoten.

Zondag kwamen honderden mensen samen bij het museum, meldt de Belgische krant de Standaard. Onder hen waren de Belgische premier Charles Michel en minister van Justitie Koen Geens. Er werd een minuut stilte gehouden.

"We zullen het risico nooit tot nul kunnen herleiden, maar we kunnen wel maatregelen nemen om de veiligheid te verbeteren en daarmee zijn we het afgelopen jaar begonnen," zei Michel na afloop.

Omdat zondag ook de Joodse feestdag Sjavoeot is, houdt het museum zelf volgende week een herdenking in de Brusselse synagoge.

Syrië

De mogelijke schutter werd zes dagen na de aanslag aangehouden in Marseille en later uitgeleverd aan België, waar hij wordt verdacht van "moord in een terroristische context."

De Belgische justitie beschouwt de schietpartij als een terroristische aanslag die vanuit antisemitische motieven is gepleegd. 

De verdachte schutter bleek sympathie te hebben voor IS en vocht eerder in Syrië. De politie zei vanaf het begin niet uit te gaan van een 'eenmansactie'. In Frankrijk werden in december vijf mensen aangehouden die de hoofdverdachte zouden hebben geholpen. 

Het Joods Museum is sinds de aanslag in Brussel zwaar beveiligd. Ook in Nederland kregen Joodse instellingen extra beveiliging na de terreudreiging. 

Blunder

Vorige maand liet de Belgische politie weten een agent te vervolgen die niets deed met een belangrijke tip die de politie na de aanslag binnenkreeg. Een wapenhandelaar herkende op videobeelden de kalasjnikov die de schutter gebruikte en meldde dit aan de agent.

Die had de tip moeten doorgeven aan de federale politie, maar liet dit na. De schutter vluchtte ondertussen naar Frankrijk, waar hij later alsnog werd aangehouden.