De Britse oppositiepartij Labour steunt het plan van premier David Cameron om in 2017 een referendum te houden over de vraag of het land lid moet blijven van de EU.

Dat liet partijleider Harriet Harman zondag weten in de Britse krant Sunday Times.

Labour had tijdens de verkiezingen gezegd dat er pas een referendum zou komen als er meer macht uit Londen zou verdwijnen naar Brussel.

''Het Britse volk wil iets te zeggen hebben over het lidmaatschap van de EU. Daarom steunt Labour vanaf nu het wetsontwerp voor het referendum'', zei Harman zondag in de Sunday Times. Wel zegt Harman dat ze zich hard blijft maken voor het EU-lidmaatschap.

''Labour wil niet dat het Verenigd Koninkrijk door een onbedoelde misstap de EU verlaat. We hebben meer macht binnen de EU dan we ooit zouden kunnen hebben in ons eentje'', aldus Harman.

Veranderingen

Cameron heeft zijn kiezers beloofd met de EU te heronderhandelen over de positie van zijn land binnen de unie. In een 'hervormde' Europese Unie wil Cameron wel blijven, maar hij heeft laten weten niets uit te sluiten als het hem niet lukt de door hem gewenste veranderingen door te voeren.

Een van de verandering die hij wil is de beperking van de toegang van migranten tot het Britse sociale stelsel.

Een poll onder lezers van de Sunday Times wees uit dat 44 procent van de stemmers voor behoud van het lidmaatschap zijn en 36 procent zou stemmen voor vertrek uit de EU. Er deden 1.532 mensen mee.

Angus Robertson, die in het Britse parlement zit namens de Scottish National Party, hield zondag in de Britse krant The Guardian een pleidooi voor stemrecht voor 16- en 17-jarigen bij het referendum. Zijn partij boekte de afgelopen verkiezingen grote successen.