Strijders van Islamitische Staat (IS) hebben een bloedbad aangericht onder burgers in de historische stad Palmyra. Volgens de Syrische staatstelevisie vermoordden zij zeker vierhonderd mensen, vooral vrouwen en kinderen.

De omroep beriep zich op verklaringen van inwoners van de ruïnestad die in het Arabisch Tadmur heet. Activisten verspreidden via internet berichten over honderden lijken die in de straten van Palmyra liggen.

IS nam de stad woensdag in.

De extremisten van IS zouden ook een belangrijke grensovergang tussen Syrië en Irak stevig in handen hebben. Het gaat om de overgang al-Walid, aldus het Iraakse leger zondag. Eerder veroverde zij de Syrische kant van de overgang.

De grensovergang is van strategisch groot belang. De overgang ligt op de route van Bagdad naar Damascus, respectievelijk de hoofdstad van Irak en Syrië.

Tegenaanval

Het Syrische regeringsleger van president Assad bereidt intussen een tegenaanval voor om Palmyra te heroveren op IS. Dat meldt een legerwoordvoerder aan AP.

De gouverneur van de provincie Homs bevestigt aan AFP dat IS "een massamoord" heeft begaan in de stad. Burgers, onder wie vrouwen, zouden naar onbekende plekken zijn meegenomen. 

Het is nog niet duidelijk wanneer de aanval plaatsvindt.