Aanslag sjiitische moskee Saudi-Arabië werk van IS

Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) is verantwoordelijk voor de bomaanslag in de Saudische regio Qatif waarbij vrijdag 21 sjiitische moslims om het leven kwamen.

Dat bevestigt de Saudische overheid tegenover AP.

Zaterdag werd de aanslag al op meerdere websites door IS opgeëist. 

De aanslagpleger is volgens de minister van Binnenlandse Zaken een actief lid van een terreurgroep die nauwe banden heeft met IS en werd door de autoriteiten gezocht. 

De aanslag op het dorp al-Qudeeh, in het oosten van het Arabische land, was de dodelijkste sinds een aanslag van al-Qaeda in 2004. Doelwit van de aanslag vrijdag was de sjiitische minderheid in het soennitische land. 

In een moskee in het dorp waren vrijdag zo'n 150 mensen bijeen voor het wekelijkse gebed. Meer dan zeventig mensen raakten bij de aanslag gewond. 

Islamitische staat is vooral actief in Irak en Syrië, maar pleegde recentelijk ook aanslagen in Libië en Egypte. Gevreesd wordt nu dat de terreurgroep ook voet aan de grond heeft gekregen in Saudi-Arabië. IS waarschuwde in de boodschap dat er nog meer "zwarte dagen" zullen komen voor sjiieten op het Arabisch schiereiland. 

Ketters

Volgens de minister is de groep eveneens verantwoordelijk voor de dood van een politieagent in de hoofdstad Riyad, eerder deze maand. 

Saudi-Arabië maakt deel uit van de door de Verenigde Staten geleide coalitie die doelwitten van IS in Irak en Syrië bombardeert.

De sjiitische minderheid in Saudi-Arabië staat voor zeker 12 procent van de bevolking van bijna 30 miljoen Saudi's. Het land wordt geregeerd door de soennitische familie Saud die met de geestelijkheid een strenge vorm van islam oplegt.

De sjiieten worden vaak als ketters of handlangers van (het sjiitische) Iran afgeschilderd. Ze wonen voornamelijk in de oostelijke provincie waar de meeste Saudische olie wordt gewonnen.

Lees meer over:
Tip de redactie