De Australische premier Tony Abbott voelt niets voor een referendum over het homohuwelijk. 

In de politiek gaan na het referendum in Ierland stemmen op de kwestie via een volksraadpleging voor te leggen aan de burger, maar volgens de premier kan de kwestie beter door het parlement worden behandeld. Dat melden Australische media zondag.

''Referenda worden in dit land gehouden als er een voorstel ligt om de grondwet te veranderen'', zei Abbott volgens The Australian. Daar zou in dit geval geen sprake van zijn. ''Dit is een kwestie die prima door het parlement behandeld kan worden, als leden van het parlement daar behoefte aan hebben'', aldus de premier.

Conservatieve senatoren hadden de premier na de volksraadpleging in Ierland opgeroepen ook een referendum uit te schrijven. Ruim 62 procent van de Ieren bleek het prima te vinden als homoseksuelen, lesbiennes, biseksuelen of transgenders met elkaar willen trouwen.

Duitsland

Ook in Duitsland gaan stemmen op om een volkspeiling te houden over het homohuwelijk. In Duitsland bestaat wel een officieel partnerschap, maar het huwelijk is nog niet open voor mensen van hetzelfde geslacht.

''Je zou denken: wat de katholieke Ieren kunnen, kunnen wij ook'', zei zondag bijvoorbeeld Jens Spahn, prominent lid van de conservatieve CDU, de partij van bondskanselier Angela Merkel. ''De bevolking is in dit soort kwesties vaak verder dan wij denken''.