Boze Amerikanen zijn zaterdag (lokale tijd) de straat opgegaan nadat agent Michael Brelo was vrijgesproken van doodslag op een man en een vrouw. De politie arresteerde in Cleveland meer dan twaalf actievoerders, berichtten lokale media.

De demonstranten trokken door de stad en scandeerden leuzen als ''handen omhoog, niet schieten'' en ''geen rechtvaardigheid, geen vrede''.

Volgens de lokale zender Newsnet5 leken veel actievoerders niet goed te weten waar ze heen gingen.

Agenten sloegen ruim een dozijn actievoerders in de boeien, onder meer omdat protestanten weigerden zich te verspreiden. Een persoon werd opgepakt nadat een bord door de ruit van een restaurant was gegooid. Daarbij zou een klant lichtgewond zijn geraakt.

Video: Protesten in Cleveland na vrijspraak agent

De autoriteiten vreesden volgens een lokale krant voor grootschalige rellen, maar de protesten verliepen overwegend vredig. Wel stormde na de uitspraak van de rechter een groep actievoerders richting de rechtbank. Daar werden ze tegengehouden door de oproerpolitie. De boze meute vertrok na enkele minuten.

Gevoelig

De uitspraak van de rechter ligt zeer gevoelig, omdat opnieuw zwarte burgers zijn gedood door een blanke agent. Ex-marinier Brelo en zijn collega's openden in 2012 het vuur op de auto van een stel. Ze dachten in eerste instantie dat het duo gewapend was, maar dat bleek niet het geval te zijn.

De broer van één van de slachtoffers zei verbolgen te zijn dat alleen Brelo voor de rechter moest verschijnen, terwijl ook andere agenten op de auto schoten. ''Het was in mijn ogen niet allemaal de schuld van Brelo'', stelde de man. ''Ze proberen hem van alles de schuld te geven en de rest te laten gaan.''