Zedi Feruzi, de leider van de Burundese oppositiepartij UPD, is zaterdag in de hoofdstad Bujumbura doodgeschoten.

Inwoners verklaarden dat gewapende mannen vanuit een auto Feruzi en diens bodyguard hebben omgebracht. Dat zou zijn gebeurd vlak voor zijn huis.

"We hoorden veel schoten", vertelde een buurman van Feruzi. "Er waren militairen aanwezig, maar zij deden niets." Na de schietpartij werden straten in het district door inwoners geblokkeerd met geïmproviseerde barricades.

De doodgeschoten politicus behoort tot de moslimgemeenschap in het land. Feruzi is relatief bekend in Burundi, maar zijn UPD is geen grote partij.

Turbulente periode

De moord op Feruzi is de volgende ontwikkeling in de turbulente periode die het land meemaakt. De onrust is ontstaan doordat president Pierre Nkuruziza zich verkiesbaar wil stellen voor een derde ambtstermijn.

Volgens zijn tegenstanders is dat in strijd met de grondwet. De commotie leidde tot gewelddadige protesten en een mislukte staatsgreep.

Het aanhoudende geweld in Burundi zorgde ervoor dat de Verenigde Staten vrijdag bekendmaakten voorlopig te stoppen met het trainen van militairen uit het land. Nederland besloot eerder al de hulp bij het hervormen van het leger en de politie op te schorten.