Een ruime meerderheid van de Ierse bevolking heeft vrijdag in een referendum zijn steun uitgesproken voor het openstellen van het huwelijk voor homo's en lesbiennes.

Dat is zaterdagavond bekendgemaakt door de kiescommissie nadat de stemmen in alle districten waren geteld. Ruim 62,1 procent van de Ierse stemmers sprak zich uit voor invoering van het homohuwelijk.

"Ierland bedankt," zo zei de Ierse premier Enda Kenny in een eerste reactie na het bekendworden van de uitslag. Kenny had van tevoren al aangegeven zelf voor invoering van het homohuwelijk te zullen stemmen.

"Het antwoord is een ja voor hun toekomst, een ja voor hun liefde, ja voor het homohuwelijk", aldus de premier. "Het 'ja' is over de hele wereld ontvangen als een signaal van vooruitstrevend leiderschap van ons volk."

Video: Ierland ontvangt homohuwelijk met open armen

Dat de Ieren massaal voor het homohuwelijk hebben gestemd, betekent een nederlaag voor de katholieke kerk in het land. "Dit is een sociale revolutie'', aldus aartsbisschop Diarmuid Martin. "Het is duidelijk dat als dit een afspiegeling is van de meningen van de jonge mensen, de kerk een grote uitdaging in het vooruitzicht heeft."

Opkomst

In totaal mochten 3,2 miljoen Ieren hun stem uitbrengen, van wie iets meer dan 60 procent kwam opdagen. Dat is de hoogste opkomst bij een referendum in meer dan twintig jaar.

Aanvankelijk werd gedacht dat de uitslag aan het eind van zaterdagmiddag bekend zou zijn, maar het tellen van de stemmen bleek toch wat langer te duren. Uiteindelijk bleken 1.201.607 mensen voor het homohuwelijk te hebben gestemd. Het aantal tegenstemmers kwam uit op 734.300.

Eerste keer

Ierland is het elfde Europese land waar het homohuwelijk wordt gelegaliseerd en het twintigste land ter wereld. Het is voor het eerst dat een land het homohuwelijk toestaat na een raadpleging van de bevolking.

De prominente campagneleider van het nee-kamp feliciteerde het ja-kamp eerder op de dag al met de overwinning. Hoewel de stemmen toen nog niet waren geteld, was al vroeg duidelijk dat de voorstanders in de meerderheid waren.

Bussemaker

Minister Jet Bussemaker (Onderwijs en verantwoordelijk voor emancipatie) heeft haar Ierse collega gefeliciteerd met de uitslag van het referendum. De Nederlandse bewindsvrouw omschrijft die als "een volgende belangrijke mijlpaal in de strijd voor gelijke rechten van de vijftig miljoen lesbiennes, homo's, transgenders en biseksuelen in Europa''.

Ook Ierland laat volgens Bussemaker zien dat homorechten mensenrechten zijn. "Deze uitslag, behaald via een referendum, is een zeer belangrijke steun in de rug voor alle lesbiennes, homo's, transgenders en biseksuelen, vooral voor hen die in landen wonen waar de acceptatie gering is".

Reactie COC

COC-voorzitter Tanja Ineke noemt de uitkomst van het referendum zaterdagavond "een overwinning voor de liefde". "Het is een felicitatie waard aan alle Ieren, homo's en lesbiennes. Ze hebben een positieve campagne gevoerd, waarin werd benadrukt dat iedere Ier de mooiste dag van zijn leven mag beleven.''

Ook Amnesty International heeft enthousiast gereageerd op de uitkomst van het referendum. "Dit geeft een krachtig signaal aan regeringen en landen die lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders nog steeds discrimineren", aldus Colm O'Gorman van de Ierse afdeling van Amnesty.

"Het belangrijkste is dat dit een boodschap van hoop is voor iedereen op de wereld die vecht voor gerechtigheid, vrijheid en gelijkheid."