Het Iraakse leger en sjiitische milities hebben zaterdag de tegenaanval geopend op terreurbeweging Islamitische Staat (IS) in de provincie Anbar.

Bij de aanval vechten zo'n 3000 milities aan de regeringskant, meldt de BBC op gezag van Iraakse functionarissen. De gevechten hebben vooral plaats in Husayba, ten westen van Ramadi.

Eerder maakten getuigen melding van een konvooi militairen en milities die richting Ramadi vertrok. Het leger en de milities proberen die stad te veroveren op IS. De terroristen proberen juist land te veroveren naar het westen, om een doorgang naar de Iraakse hoofdstad Bagdad te forceren.

Ramadi ligt zo'n 90 kilometer ten westen van Bagdad en werd vorige week ingenomen door IS. Ongeveer vijfhonderd mensen kwamen om in die strijd. Ruim 40.000 mensen zijn de stad uit gevlucht.

Brug

De autoriteiten in Irak hebben een brug afgesloten die wordt gebruikt door vluchtelingen uit de stad Ramadi. De Bzebiz-brug wordt gezien als de enige veilige weg uit de provincie Anbar.

Het is niet duidelijk waarom de brug is afgesloten. Sinds IS vorige week Ramadi veroverde zijn meer dan 40.000 mensen op de vlucht geslagen.

Er zijn al eerder problemen ontstaan met vluchtelingen die Bagdad proberen te bereiken. Velen van hen worden buiten de stad gehouden, waar ze soms geen eten of drinken krijgen. Het Wereldvoedselprogramma van de VN geeft sinds donderdag noodhulp.