De man in Bad Dürkheim bij wie deze week kunstschatten uit de privécollectie van Adolf Hitler in beslag zijn genomen, zegt dat hij de voorwerpen legaal heeft verworven. 

Dat liet hij via zijn advocaat vrijdag weten. De man zegt dat hij ze meer dan 25 jaar geleden van onder meer het Russische leger heeft gekocht.

De man zegt dat hij kunstvoorwerpen in bruikleen heeft gegeven aan een museum in Nörvenich, waar ze meer dan twintig jaar te zien waren.

Ook heeft de man een overheidsinstantie aangeboden de twee levensgrote bronzen paarden van Hitlers favoriete beeldhouwer Josef Thorak in bruikleen te geven. Die instantie, waarvan hij de naam niet noemde, wees het aanbod af.

Nederlanders

Woensdag werden mede met hulp van drie Nederlandse 'roofkunstjagers' in een opslagplaats in Bad Dürkheim in de Duitse deelstaat Rijnland-Palts bronzen beelden en granieten reliëfs teruggevonden die ooit zijn gemaakt voor het kantoor van Hitler in Berlijn.

Volgens de politie zijn er acht verdachten. Zij zouden de werken hebben gestolen en te koop hebben aangeboden. De verdachten zijn in de leeftijd van 64 tot 79 jaar. Twee van hen wonen in Bad Dürkheim en zijn familie van elkaar.

De twee bronzen paarden zijn donderdag naar een opslagruimte op het terrein van de politie nabij Bad Bergzabern overgebracht. Dat gebeurde onder het oog van talrijke toeschouwers.

Video: 'Verdachte verwierf nazikunst legaal'