In het oosten van Saudi-Arabië is vrijdag een zelfmoordaanslag gepleegd op een sjiitische moskee waar meer dan 150 mensen bijeen waren. 

Door de enorme explosie zouden meer dan twintig doden gevallen zijn. Ook zijn er meer dan zeventig gewonden na de aanslag in de Imam Alimoskee in het dorp al-Qadeeh.

Op het moment van de aanslag waren meer dan 150 mensen bijeen in de Imam Alimoskee in het dorp al-Qadeeh. Het gebedshuis is volkomen verwoest, volgens een sjiitische activist, Jaafar al-Shayeb. De aanslag werd opgeëist door Islamitische Staat.

De sjiitische minderheid in Saudi-Arabië staat voor zeker 12 procent van de bevolking van bijna 30 miljoen Saudi's. Het land wordt geregeerd door de soennitische familie Saud die met de geestelijkheid een strenge vorm van islam oplegt.

De sjiieten worden vaak als ketters of handlangers van (het sjiitische) Iran afgeschilderd. Ze wonen voornamelijk in de oostelijke provincie waar de meeste Saudische olie wordt gewonnen.

Houthi's

In het zuidwesten van het Arabische schiereiland was vrijdag nog een bomaanslag op een sjiitische moskee. De autoriteiten in de Jemenitische hoofdstad Sanaa meldden dat er dertien gewonden zijn gevallen bij een aanslag op een moskee die door Houthi's wordt gebruikt.

De Houthi's zijn rebellen uit de Zaydi-minderheid. Dat is een sjiitische stroming die praktisch weinig van soennieten verschilt, maar in de politiek van het land een voorname rol nastreeft. Zaydi-voormannen regeerden het land als een koninkrijk van 1918 tot 1962.

De terreurgroep Islamitische Staat (IS) claimt achter de aanslag in Sanaa te zitten. IS-strijders stellen een pure soennitische islam te belijden en noemen het door hun overheerste gebied in het Midden-Oosten daarom kalifaat.