Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft een nieuw succes geboekt in haar strijd tegen het Syrische leger. Strijders van de beweging namen donderdag de grenspost al-Tanf in, die in Irak bekend is als al-Waleed.

Dat liet het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten weten.

Syrische militairen zouden zich uit het gebied hebben teruggetrokken.

De grensovergang ligt in de provincie Homs, waar IS woensdag de ruïnenstad Palmyra op het regeringsleger veroverde. De grensovergang ligt ongeveer 240 kilometer van Palmyra.

Een derde van de inwoners van Palmyra zou de stad zijn ontvlucht, meldt het Observatorium.

Het is de laatste grenspost aan de grens met Irak die nog in handen van het regeringsleger was. IS heeft het grootste deel van het grensgebied in handen. In het noordoosten van Syrië controleren de Koerden een aantal grensposten.

Ramadi

Tegelijkertijd boekt de terreurbeweging winst in Irak, waar het donderdag de stad Ramadi vrijwel geheel veroverde. Het oosten van de provinciehoofdstad in Anbar dat nog in handen was van regeringstroepen werd door IS-milities ingenomen, zo meldt Reuters.

Vorige week kreeg IS het grootste gedeelte van Ramadi al in handen. Nog maar een klein gedeelte van de provincie Anbar wordt nu beheerst door het leger. Sjiitische milities die vechten aan de zijde van de Iraakse regering zouden een tegenaanval voorbereiden.

Burgerslachtoffers

Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft donderdag gemeld dat een Amerikaans bombardement in Syrië in november waarschijnlijk aan twee kinderen het leven heeft gekost

Het is de eerste keer sinds het begin van de bombardementen op doelen van Islamitische Staat in Syrië en Irak dat het Pentagon toegeeft dat burgers door een luchtactie zijn gedood.

Volgens het Pentagon zijn 46 meldingen van burgerslachtoffers door de luchtacties onderzocht. 35 daarvan waren niet geloofwaardig of er was niet voldoende informatie om ze op waarde te schatten.

De Amerikaanse president Obama zei donderdag tegen de krant The Atlantic dat IS weliswaar strategisch winst boekt, maar dat het Iraakse leger en de internationale coalitie de strijd niet aan het verliezen zijn. De VS sturen onder meer extra wapens naar Irak.

Video: Beelden van de toestand in Palmyra