Ongeveer een derde van de 200.000 inwoners van de Syrische stad Tadmur is volgens de VN gevlucht. Naast de stad liggen de imposante ruïnes van Palmyra, die uit de Romeinse tijd stammen. 

De soennitische extremisten van Islamitische Staat (IS) hebben Tadmur en Palmyra sinds woensdag in handen.

Een woordvoerder van de Mensenrechtenraad van de VN zei donderdag in Genève dat er geloofwaardige informatie is dat het een derde van de bevolking is gelukt te vluchten. Ze zei ook dat er aanwijzingen zijn dat de strijdkrachten en regeringsmilities burgers hebben belet dat te doen.

De strijders van IS kammen de stad uit om mensen te verzamelen die ze ervan verdenken de regering te steunen. Er worden volgens waarnemers verdachten geëxecuteerd in het centrum van Tadmur. De ruïnes van Palmyra zouden nog niet door de veroveraars zijn beschadigd.

IS heeft in Irak cultureel erfgoed en bouwwerken voor andere religieuze stromingen zoals sjiitische moskeeën verwoest.

Barack Obama

De Amerikaanse president Barack Obama sprak donderdag in een interview met de Amerikaanse krant The Atlantic over recente heroveringen van IS, zoals die in Tadmur en de Irakese stad Ramadi, die de terreurbeweging vorige week in handen kreeg.

Obama erkent dat de val van Ramadi een ''tactische tegenslag" is, maar hij denkt dat de Amerikanen en Irakezen het gevecht tegen Islamitische Staat niet aan het verliezen zijn.

''Het lijdt geen twijfel dat we in de soennitische gebieden (in Irak) niet alleen de training, maar ook de betrokkenheid moeten opvoeren en wij moeten ervoor zorgen dat soennitische stammen actiever worden dan zij recentelijk zijn geweest'', aldus de president.

Wapens

Obama noemt (de sjiitische) premier Haider al-Abadi van Irak oprecht in zijn streven naar een Irak waarin plaats is voor alle bevolkingsgroepen. Obama zal de Amerikaanse strijdkrachten opdragen de Iraakse veiligheidsdiensten alle hulp te geven die zij nodig hebben om het land veiliger te maken.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Defensie in Washington zullen de VS op korte termijn 2000 afweerraketten tegen pantservoertuigen leveren. De afgelopen dertig dagen hebben de Amerikanen al 20 miljoen patronen voor kleine wapens en 12.000 mortiergranaten naar het Iraakse leger overgebracht.

Ramadi is de hoofdstad van de vooral door soennieten bewoonde provincie Anbar. Ook daar zijn tienduizenden mensen zijn voor de opmars van IS de stad ontvlucht.