Het is van groot belang dat de Europese Unie (EU) helpt bij de onderhandelingen tussen de oppositie en de minister-president van Macedonië, Nikola Gruevski.

Dat stelt Radmila Šekerinska, leider van de oppositie in het Macedonische parlement en voormalig interim-premier van het land in gesprek met NU.nl.

"Het is cruciaal dat de EU zich met de onderhandelingen bemoeit", zegt Šekerinska. "Als de EU geen druk zet zal premier Gruevski niet bewegen en zal hij zijn autocratie voortzetten."

Macedonië verkeert momenteel in de diepste politieke crisis sinds het land zich in 1991 afscheidde van Joegoslavië.  De economie is gestagneerd, de rechtstaat wordt met voet getreden en de mediavrijheid wordt beperkt.

Bovendien is het land, sinds het in 2005 kandidaat-lid werd van de EU, geen stap dichterbij gekomen tot daadwerkelijke toetreding. Toen begin dit jaar bleek dat premier Gruevski op grote schaal burgers heeft afgeluisterd, was voor veel Macedoniërs de maat vol.

"De mensen waren altijd al kritisch op het beleid van Gruevski, maar velen hadden niet het gevoel er iets tegen te kunnen doen", zegt Šekerinska. "Het afluisterschandaal heeft de mensen extra kracht gegeven om nu echt de straat op te gaan."

Tentenkamp

Afgelopen weekend kwam het zodoende tot een massaprotest in de Macedonische hoofdstad Skopje en ook eerder werden er al demonstraties georganiseerd. Sinds maandag hebben de demonstranten een tentenkamp opgezet bij het parlement. "Ik kom er net vandaan", vertelt Šekerinska. "De mensen zijn volhardend, ze gaan niet weg totdat Gruevski gehoor geeft aan de eisen van de bevolking en nieuwe verkiezingen organiseert."

Bij een eerdere grote demonstratie op 5 mei kwam het nog tot heftige aanvaringen met de politie, maar de demonstranten laten zich volgens Šekerinska nu niet meer manipuleren.

"Ondanks het dreigement van de regering om de protesten neer te slaan, staan de demonstranten er nog steeds. Ik hoop dat het niet tot escalatie komt zoals we dat in andere landen zoals de Oekraïne hebben gezien, maar ik denk dat Gruevski wel beseft dat hij nu meer bereikt met onderhandelen."

Onderhandelingen

Momenteel zijn er onderhandelingen tussen de oppositie en de regering gaande. Šekerinska kan nog niets over deze ontwikkelingen zeggen zolang er geen formele beslissingen zijn genomen.

Premier Gruevski heeft volgens de oppositieleider echter maar één optie en dat is nieuwe verkiezingen uitroepen.

"Eerder is al aan het licht gekomen dat Gruevski enkel nog aan de macht is dankzij een hoop geld, corruptie en verkiezingsfraude en als hij nieuwe verkiezingen weigert, zal hij zijn autocratie voortzetten. Dat zal de bevolking niet accepteren."