De terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) heeft meer dan de helft van Syrië in handen.

Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten kan dat worden vastgesteld nu IS ook de stad Palmyra in handen heeft.

Strijders van IS bevinden zich inmiddels bij de ruïnes uit de oudheid in de centrale stad in Syrië. Het is niet bekend of ze vernielingen plegen, zoals ze elders in het land wel bij opgravingen hebben gedaan.

Via Twitter liet de beweging donderdag weten dat ze de hele stad in handen heeft, inclusief het militaire vliegveld en de gevangenis.

Dunbevolkt

Het is de eerste keer dat IS een stad direct verovert op het leger in Syrië. Eerder nam het de macht over in diverse kleinere plaatsen in het land van andere rebellengroepen en bezette het meerdere steden in Irak. Ook daar werden meerdere eeuwenoude archeologische vondsten vernietigd. 

De gebieden die IS in Syrië in handen heeft zijn over het algemeen dunbevolkt. De belangrijkste steden, waaronder de hoofdstad Damascus, liggen in het westen aan de grens met Libanon en worden sterk verdedigd door het Syrische leger.

Het Syrische Observatorium rapporteert vanuit Groot-Brittannië over de situatie in Syrië op basis van getuigen in het land zelf.

Video: Palmyra in handen IS

Vier dingen die u moet weten over Islamitische Staat (IS)