Qatar doet nog steeds te weinig om "onmenselijke woonomstandigheden en ongezonde werkomstandigheden" in aanloop naar het WK te verbeteren. Volgens Amnesty International is in een jaar tijd ondanks tal van beloften weinig veranderd.

Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerd rapport van Amnesty over de werkomstandigheden voor de buitenlandse werknemers in de golfstaat, waar in 2022 het WK plaatsvindt.

Bij de bouw van stadions in WK-gastland Qatar zijn anderhalf miljoen gastarbeiders betrokken.

"Als er niet snel actie wordt ondernomen kunnen de beloften die vorig jaar zijn gedaan slechts worden gezien als een pr-stunt om er zeker van te zijn dat het WK Qatar niet wordt afgenomen", stelt onderzoeker Mustafa Qadri.

"In de praktijk is er geen vooruitgang geboekt. Arbeiders kunnen zonder toestemming het land niet verlaten, hebben te maken met onmenselijke woonsituaties en ongezonde werkomstandigheden."

FIFA

Wereldvoetbalbond FIFA zegt in een reactie zich opnieuw in te spannen om tot betere werkomstandigheden te komen.

"De FIFA zal net als vakbonden en mensenrechtenorganisaties nogmaals bij de Qatarese autoriteiten aandringen op hervormingen. Maar veranderingen zijn slechts mogelijk door gezamenlijke inspanningen van alle betrokken partijen, inclusief internationale ondernemingen en regeringen", stelt de wereldvoetbalbond.

De bond beloofde eerde deze week nog een onderzoek in te stellen naar de arrestatie van vier BBC-medewerkers, die bezig waren met een reportage over de bouw van de stadions. Eerder werd ook een Duitse tv-ploeg opgepakt.

Overlijden

Ook de Nederlandse vakbond FNV riep de FIFA donderdag op actie te ondernemen vanwege "levensgevaarlijke arbeidsomstandigheden". De bond baseert zich onder meer op cijfers van de internationale vakbond ITUC die aangeven dat 4.000 arbeidsmigranten die meewerken aan de bouw, vóór het WK zullen overlijden.

Eerder eiste Sepp Blatter tijdens een bezoek aan Qatar al betere omstandigheden voor de arbeiders. "Er is al veel gedaan, maar er moet nog meer gebeuren om te zorgen voor eerlijke arbeidsomstandigheden voor iedereen", zei de FIFA-voorzitter.