De treinstaking in Duitsland wordt donderdag toch al beëindigd. De Duitse machinistenbond GDL en de Duitse Spoorwegen hebben een overeenkomst bereikt over de salarissen van de machinisten.

Dat melden de Duitse kranten Bild en Spiegel donderdag.

Machinisten zullen om 19.00 uur weer hun werk hervatten. Wel zal het even duren voordat alle treinen weer volgens het spoorboekje gaan rijden.

Er werd gevreesd dat de staking het drukke Pinksterweekeinde zou treffen. Vrijdag is voor Duitsland de dag met de meeste files van het jaar. Met de staking erbovenop werden er recordfiles verwacht.

Video: Duitse machinisten beëindigen staking

Economie

Werkgevers in Duitsland hadden gewaarschuwd dat de staking, de negende in tien maanden tijd, de Duitse economie 100 miljoen euro per dag zou kosten en schadelijk zou zijn voor het imago van het land.

In de nacht van woensdag op donderdag is het alsnog tot een akkoord over het slepende conflict gekomen. De partijen toonden zich bereid tot een bemiddelingspoging. ''We zijn erg opgelucht. Het gaat vandaag over bemiddeling, niet over stakingen'', zei een woordvoerder van Deutsche Bahn.

Vanaf volgende week woensdag wordt in een tijdsbestek van drie weken het akkoord verder besproken. De bond heeft beloofd in de tussentijd niet te staken.

Opslag

De machinisten willen 5 procent meer loon, een kortere werkweek en het recht om andere werknemers in hun bond te vertegenwoordigen. De Bahn is bereid 4,7 procent opslag te geven en een eenmalige bonus van 1000 euro, maar weigert met de machinistenbond over andere werknemers te praten.