Terreurbeweging Islamtische Staat (IS) heeft woensdag het oude gedeelte van Palmyra, de oude benaming voor de Syrische stad Tadmur, grotendeels ingenomen.

Dat melden diverse bronnen waaronder Reuters.

Volgens de Syrische staatstelevisie hebben bijna alle militairen en milities die vechten aan de kant van de Syrische president Assad de stad verlaten. 

Gevreesd wordt dat IS-strijders de eeuwenoude Romeinse ruïnes die bij de stad in de buurt liggen, vernietigen. 

Milities begonnen woensdag al met de evacuatie van inwoners uit Tadmur, zo'n 200 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Damascus.

Ook zijn uit voorzorg tientallen antieke beelden uit de historische stad weggehaald, maar grotere ruiïnes konden niet worden verplaatst. De VN-werelderfgoedorganisatie Unesco vreest dat IS de oude gebouwen zal vernietigen en kunstschatten zal proberen te verkopen en riep woensdag op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren.

Video: Palmyra in handen IS

Stategisch

De afgelopen dagen werd hevig gevochten om de stad, die in de Romeinse tijd een belangrijke handelspost was op de zijderoute en ook wel de 'stad van duizend zuilen' wordt genoemd. Woensdag kreeg IS een gedeelte van het noorden van de stad in handen.

Tadmur ligt op een belangrijke strategische plek voor IS, tussen de hoofdstad Damascus en de betwiste gasvelden. Met de verovering boekt de beweging dus grote winst.  

Het is de eerste keer dat IS een stad direct verovert op het leger in Syrië. Eerder nam het de macht over in diverse kleinere plaatsen in het land van andere rebellengroepen en bezette het meerdere steden in Irak. Ook daar werden meerdere eeuwenoude archeologische vondsten vernietigd. 

Saddam Hussein

IS boekt ondanks luchtaanvallen van een grote internationale coalitie van tegenstanders nog steeds overwinningen in het Midden-Oosten. In het afgelopen weekeinde viel de Iraakse stad Ramadi, circa 100 kilometer ten westen van de Iraakse hoofdstad Bagdad.

IS komt oorspronkelijk uit de soennitische regio's van Irak, waar ex-militairen van dictator Saddam Hussein (1937-2006) het soennitische extremisme hebben omarmd.

Iraakse media meldden woensdag dat een neef van Saddam Hussein, Ibrahim Sabawi Ibrahim, in de gelederen van IS ten noorden van Bagdad is gesneuveld. Hij was een zoon van een halfbroer van Saddam, die jaren aan het hoofd stond van de geheime dienst van de dictator.