De Britse politie heeft bij onderzoek naar kindermisbruik meer dan veertienhonderd verdachten geïdentificeerd, onder wie veel beroemdheden en politici. 

Dat heeft de nationale politie woensdag meegedeeld. 

Onder de verdachten zijn 261 bekende Britten, aldus de politie, onder wie 76 politici, 135 mensen uit de film-, televisie- en radiowereld en 43 uit de muziekindustrie. 

De meeste andere verdachten werkten in scholen, kindertehuizen en religieuze instellingen. Van het totale aantal verdachten zijn er 216 niet meer in leven. 

Het ongekende aantal verdenkingen vloeit voort uit onthullingen over het omvangrijke misbruik door de inmiddels overleden Britse entertainer Jimmy Savile. Na zijn dood in 2011 bleek dat hij zich decennialang had vergrepen aan minderjarigen. 

Later volgden onderzoeken naar en veroordelingen van andere bekende Britten, die hun positie hadden aangewend om zich ongestraft schuldig te maken aan misbruik. 

Volgens minister van binnenlandse zaken Theresa May zal het aantal verdachten vrijwel zeker nog oplopen. Daarnaast wordt een onderzoek geopend naar openbare instellingen die vanaf de jaren zeventig beschuldigingen van misbruik hebben genegeerd of in de doofpot hebben gestoken.