Etniciteit speelt vooralsnog geen rol in het conflict in Burundi. Dat zegt Cordaid-medewerker Michel Bossuyt, die acht jaar in Burundi heeft gewoond en zondag moest terugkeren naar België vanwege het geweld. 

Gevreesd wordt dat het conflict in Burundi escaleert en uitgroeit tot een strijd tussen de Hutu- en de Tutsi-bevolking, maar volgens Bossuyt zijn er op dit moment nog geen concrete aanwijzingen die in die richting duiden. 

"Wel hoop ik dat er niet wordt gemanipuleerd", stelt Bossuyt. Hij duidt onder meer op de Imbonerakure, de militie van president Pierre Nkurunziza die eerder in verband werd gebracht met het intimideren van Tutsi's. Een andere vrees is dat Hutu-rebellen uit Congo naar Burundi trekken. 

"Maar vooralsnog heb ik op dit gebied positieve observaties", aldus Bossuyt. "De leider van de mislukte coup was een Hutu, net als de president. Etniciteit speelt vooralsnog geen rol." Onder de circa 100.000 vluchtelingen zijn volgens Bossuyt wel veel Tutsi's die vrezen dat het geweld escaleert. 

Onzeker

Vooralsnog is het volgens Bossuyt "volledig onzeker" welke kant het conflict opgaat. Bossuyt benadrukt dat het erop lijkt dat er binnen het leger twee kampen ontstaan: een kamp dat de president steunt, en een kamp dat de president wil afzetten. Nu Nkurunziza na de mislukte staatsgreep duidelijk heeft gemaakt dat hij blijft streven naar een derde termijn als president, blijft de toekomst onduidelijk. 

Nkurunziza kondigde woensdag aan de geplande verkiezingen een week uit te stellen vanwege de onrust in Burundi. Bossuyt benadrukt dat dat niet voldoende is in de context van het geweld. 

In Burundi wordt al weken geprotesteerd omdat Nkurunziza zich verkiesbaar stelt voor een derde termijn, terwijl de grondwet een maximum van twee termijnen voor presidenten voorschrijft. Nkurunziza meent echter dat die regel in zijn geval niet opgaat omdat hij voor zijn eerste termijn werd gekozen door het parlement, en niet door de kiezers.