Een Amerikaanse jager heeft maandag legaal een beschermde zwarte neushoorn doodgeschoten in Namibië, nadat hij 350.000 dollar betaalde op een veiling. 

Dat meldt CNN woensdag. 

Het geld wordt gebruikt voor de bescherming van de ernstig bedreigde diersoort.

Namibie heeft sinds 2012 vijf licenties per jaar verkocht om een specifieke neushoorn te doden. Het geld is hard nodig voor de bescherming van de neushoorns. Zij zoeken daarbij neushoorns uit die zich niet meer kunnen voortplanten en een bedreiging vormen voor jongere neushoorns.

Corey Knowlton uit Texas Amerika ging samen met lokale ambtenaren op een driedaagse speurtocht naar het beest. De ambtenaren moesten erop toezien dat Knowlton het juiste beest doodschoot.

Kritiek

Een cameraploeg van CNN volgde de 36-jarige jager, die felle kritiek kreeg van veel natuurbeschermers. Knowlton won een jaar geleden een veiling en betaalde 350.000 dollar om te mogen schieten. Dit voornemen leidde tot doodsbedreigingen zodat Knowlton de afgelopen maanden beveiligd moest worden.

Volgens de International Union for the Convervation of Nature (IUCN) is het aantal neushoorns de laatste eeuw geslonken van 850.000 naar 2.400 in 1995. Inmiddels is de populatie opgelopen tot 5.000 neushoorns.