De extremisten van Islamitische Staat hebben woensdag een groot deel van een van de belangrijkste archeologische plaatsen van het Midden-Oosten, Palmyra, ingenomen.

Dit melden de waarnemers van het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR).

De strijders van IS trokken het noorden van de historische ruïnes binnen na hevige gevechten met Syrische troepen en bondgenoten van de regeringstroepen. In het weekeinde wisten de extremisten van IS noordelijk Palmyra ook al enige tijd in te nemen. Ze zouden er echter zondag zijn verjaagd of zijn teruggetrokken.

Palmyra ligt ruim 200 kilometer ten noordoosten van Damascus.

Ruïnes

Gevreesd wordt dat de soennitische extremisten de imposante ruïnes in de oase zullen verwoesten, zoals ze eerder in Irak met zaken uit de oudheid deden.

De VN-organisatie die over cultureel erfgoed waakt, de Unesco, heeft woensdag opgeroepen tot een onmiddellijk einde aan de gevechten in en rond de oude stad. Waarnemers vrezen dat de soennitische extremisten van IS de historische gebouwen slopen en de kunstschatten verkopen.

Het hoofd van de oudheidkundige dienst in Damascus, Maamoun Abdulkarim, waarschuwde eerder deze maand dat ''ze (IS) daar alles vernietigen als ze de kans krijgen''. De IS-strijders zijn woensdag ook de moderne stad Tadmur, naast de ruïnes, binnengedrongen.

Weggehaald

Maar Abdulkarim relativeerde woensdag ook de toestand in Palmyra. Hij zei dat IS-strijders het oudheidkundige complex wel binnen zijn gedrongen, maar niet beheersen. Hij zei dat honderden antieke standbeelden uit voorzorg zijn weggehaald. Hij riep ''het leger, de oppositie en de internationale gemeenschap'' op te helpen Palmyra te redden.

pro-regeringsmilities zijn woensdag ook begonnen om burgers te evacueren uit delen van Tadmur, zo berichtte de Syrische staatsomroep woensdag.

IS boekt ondanks luchtaanvallen van een grote internationale coalitie van tegenstanders nog steeds overwinningen in het Midden-Oosten.

In het afgelopen weekeinde viel de Iraakse stad Ramadi, circa 100 kilometer ten westen van de Iraakse hoofdstad Bagdad. IS komt oorspronkelijk uit de soennitische regio's van Irak waar ex-militairen van dictator Saddam Hussein (1937-2006) het soennitische extremisme hebben omarmd.

Ramadi

Ondertussen worden duizenden mensen die de Iraakse stad Ramadi zijn ontvlucht opgevangen in de hoofdstad Bagdad. 

Dat hebben de autoriteiten woensdag bekendgemaakt.  Duizenden ontheemde Irakezen stroomden woensdag een brug over de Eufraat over richting Bagdad. In het verleden werden mensen uit Anbar geweerd uit de hoofdstad uit vrees dat extremisten zich onder de vluchtelingen bevonden. 

Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie zijn sinds vrijdag meer dan veertigduizend mensen de provincie Anbar, waar Ramadi de hoofdstad van is, ontvlucht. 

Saddam Hussein

Iraakse media meldden woensdag dat een neef van Saddam Hussein, Ibrahim Sabawi Ibrahim, in de gelederen van IS ten noorden van Bagdad is gesneuveld. Hij was een zoon van een halfbroer van Saddam, die jaren aan het hoofd stond van de geheime dienst van de dictator.