De Europese lidstaten moeten nu echt handelen bij de aanpak van de vluchtelingenstroom naar Europa en in het bijzonder rond de Middellandse Zee. 

De landen dralen veel te veel, meent een groot deel van het Europees Parlement (EP).

De christendemocraten, sociaaldemocraten en liberalen in het EP spraken woensdag tijdens een debat in Straatsburg hun steun uit voor de plannen van Brussel voor onder meer de verplichte verdeling van asielzoekers over heel Europa.\

Of de Europese landen zich iets aantrekken van de oproep, is maar zeer de vraag. Steeds meer landen uitten openlijk hun bezwaren tegen de plannen. De Hongaarse premier Viktor Orban noemde de quotaplannen ''absurd, bijna krankzinnig’’.

Ook Frankrijk, Spanje en Polen uitten bezwaren en daarmee zou de teller van landen met minimaal opmerkingen of vraagtekens over de plannen al op dertien staan.

Verdedigen

Vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans verdedigde de voorstellen met klem. Hij benadrukte dat het voorstel voor de verdeling van vluchtelingen niet alleen staat. Opvang geldt alleen voor die migranten die bescherming nodig hebben, economische vluchtelingen worden teruggestuurd. Daarnaast gaat Europa militaire operatie tegen de mensensmokkelaars.

Timmermans noemde het onaanvaardbaar dat landen roepen dat er iets moet worden gedaan aan de drama’s met bootvluchtelingen om vervolgens niets te doen voor de opvang.

Speciale commissaris

De Duitse minister van Ontwikkelingshulp pleit ondertussen voor een speciale EU-commissaris die zich bezighoudt met vluchtelingenvraagstukken. 

In het EU-plan om boten van mensensmokkelaars te vernietigen ziet hij weinig. Het is moeilijk en nauwelijks uitvoerbaar. Het moet dan niet alleen bij de Libische kust gebeuren, maar ook bij de Turkse kust en in Libanese havens moeten duizenden schepen worden gecontroleerd.

Ook moet de basis van het probleem worden aangepakt. Om de economische nood te ledigen moeten westerse landen investeren in de crisislanden en de mensen daar helpen. 

Dossier bootvluchtelingen