Indonesië en Maleisië gaan tijdelijke opvang voor duizenden bootvluchtelingen verzorgen. 

Dat hebben de twee landen woensdag afgesproken.

Het is de eerste doorbraak in de humanitaire crisis met de bootvluchtelingen die met name uit Myanmar en Bangladesh komen. 

De aankondiging kwam van Anifah Aman, de Maleisische minister van Buitenlandse Zaken. "Indonesië en Maleisië zijn tot overeenstemming gekomen om humanitaire hulp te bieden aan 7.000 bootvluchtelingen.

Ook beloofde Aman om tijdelijk onderdak te bieden en om de vluchtelingen te begeleiden in hun terugreis naar hun land van herkomst of elders. Binnen een jaar moeten de vluchtelingen de beide landen verlaten hebben. 

Hij voegde daaraan toe dat de internationale gemeenschap haar verantwoordelijkheid moet tonen en Indonesië en Maleisië financieel moet bijstaan in deze operatie. 

Moslimmigranten

Op zee in Zuidoost-Azië is een vluchtelingencrisis ontstaan omdat duizenden moslimmigranten hun overwegend boeddhistische thuisland zijn ontvlucht.

Ze maken deel uit van de Rohingya die in Myanmar niet wordt erkend als bevolkingsgroep. De meeste vluchtelingen drijven op zee omdat ze zijn weggestuurd door Indonesië, Thailand en Maleisië. Zo'n tweeduizend vluchtelingen is het inmiddels wel gelukt aan land te komen.

Atjeh

Woensdagochtend kwamen opnieuw honderden bootvluchtelingen uit Myanmar en Bangladesh aan in de provincie Atjeh, in het noorden van het Indonesische eiland Sumatra. 

Een Indonesisch reddingsteam vond vijfhonderd migranten op zee en bracht een deel van hen met bootjes naar de stad Kuta Binje. Meer dan 350 vluchtelingen werden naar de kust gebracht door vissers.