Honderden bootvluchtelingen uit Myanmar en Bangladesh zijn woensdagochtend aan land gekomen in de provincie Atjeh, in het noorden van het Indonesische eiland Sumatra. 

Een Indonesisch reddingsteam vond vijfhonderd migranten op zee en bracht een deel van hen met bootjes naar de stad Kuta Binje. Meer dan 350 vluchtelingen werden naar de kust gebracht door vissers.

Op zee in Zuidoost-Azië is een vluchtelingencrisis ontstaan omdat duizenden moslimmigranten hun overwegend boeddhistische thuisland zijn ontvlucht.

Ze maken deel uit van de Rohingya die in Myanmar niet wordt erkend als bevolkingsgroep. De meeste vluchtelingen drijven op zee omdat ze zijn weggestuurd door Indonesië, Thailand en Maleisië. Zo'n tweeduizend vluchtelingen is het inmiddels wel gelukt aan land te komen.

Humaner

Hoewel de regering van Myanmar vorige week nog zei dat de vluchtelingen niet haar verantwoordelijkheid zijn, lijkt het land zich woensdag toch humaner op te stellen.

''Myanmar is bereid om degenen die lijden op zee humanitaire hulp te bieden", liet het Myanmarese ministerie van Buitenlandse Zaken weten. In de verklaring staat ook dat Myanmar zich zorgen maakt over onschuldige migranten.

De ministers van Buitenlandse Zaken van Indonesië, Maleisië en Thailand bespreken woensdag in Kuala Lumpur hoe ze de crisis kunnen aanpakken. Indonesië heeft al gezegd dat vluchtelingen niet aan land mogen, maar dat ze wel humanitaire hulp op zee kunnen krijgen als dat nodig is. Myanmar is niet bij het crisisoverleg.