De Algerijnse strijdkrachten hebben ongeveer 75 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Algiers 22 rebellen gedood. Dat was in een grote operatie tegen opstandelingen bij de plaats Bouira, meldt het leger dinsdag.

Het zou de grootste operatie tegen terroristen zijn in jaren.

Het leger overviel de militanten tijdens een vergadering. Het gaat om strijders van de groepering Kalifaatsoldaten, die zich loyaal heeft verklaard aan Islamitische Staat (IS) en vorig jaar een Franse toerist vermoordde in Algiers. Mogelijk waren de rebellen bij elkaar gekomen om een aanslag voor te bereiden.

De plaats ligt in bergen die lange tijd in handen waren van opstandige islamisten die om de macht streden in het door seculier ingestelde militairen gedomineerde land.

In de bloedige strijd van 1991 tot 2002 vielen tienduizenden en mogelijk zelfs meer dan 150.000 doden. De rebellen legden het uiteindelijk af tegen het regime en diens strijdkrachten.

Sindsdien zijn jihadisten uit Algerije naar andere landen in de Sahara uitgeweken, zoals bijvoorbeeld Mali. In Algerije komen botsingen tussen leger en jihadisten voor zover bekend relatief weinig voor.