De druk op de regering van de Duitse bondskanselier Angela Merkel groeit naar aanleiding van de Duitse hulp bij afluisterpraktijken van de Amerikaanse geheime dienst NSA (National Security Agency).

De oppositie eist snel openheid en binnen de regeringscoalitie zorgt de affaire ook voor veel wrijving.

De vicefractievoorzitter van de christendemocratische partij van Merkel (CDU), Michael Fuchs, waarschuwde dinsdag de sociaaldemocratische coalitiepartners niet te overdrijven.

''Wat als Merkel de vertrouwensvraag nu stelt, en de weg naar vervroegde verkiezingen opent? De leider van de sociaaldemocratische SPD, Sigmar Gabriel, kan dat gezien de huidige opiniepeilingen toch niet willen?'', vroeg Fuchs zich hardop af.

Fuchs ziet in recente peilingen de mogelijkheid van een terugkeer van een christendemocratische en liberale coalitie, zonder Gabriels SPD.

Gabriel heeft Merkel recentelijk krachtig opgeroepen desnoods zonder instemming van de Amerikanen de lijsten te openbaren waar de zaken op staan waar de NSA in Europa belangstelling voor heeft gehad. Dat zoeken en aftappen in Europa gebeurde met hulp van de Duitse inlichtingendienst BND (Bundesnachrichtendienst).

Oppositiepartijen

In het Duitse parlement roepen ook de oppositiepartijen Die Linke en de Groenen om de volledige lijsten met zoekbegrippen. De NSA wordt er niet alleen van verdacht de Franse regering en de Europese Commissie te hebben bespioneerd, maar ook bedrijven en burgers in Duitsland en aangrenzende landen inclusief Nederland.

De BND zou tien jaar geleden wel zijn begonnen de Amerikaanse collega's dwars te zitten bij spionage in Duitsland, maar niet bij de spionage op internationale informatiestromen.

Alle berichten over de NSA in ons nieuwsdossier