De NAVO heeft Rusland opgeroepen zich terug te trekken uit het buurland Oekraïne. De Russen zouden al hun troepen en zware wapens moeten weghalen, en hun steun aan de pro-Russische separatisten moeten beëindigen.

NAVO-topman Jens Stoltenberg bracht deze boodschap dinsdag over aan de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov tijdens een ontmoeting in Brussel.

De leider van het westerse bondgenootschap uitte ook zijn bezorgdheid over het groot aantal militaire oefeningen die de Russen op de korte termijn hielden.

De NAVO uitte al herhaaldelijk kritiek op de Russische agressie tegenover Oekraïne. Rusland ontkent elke betrokkenheid bij de pro-Russische opstand. Moskou nam wel het Oekraïense schiereiland Krim in.

Top

De oproep van de NAVO komt twee dagen voor een top van de Europese Unie met onder meer Oekraïne in de Letse hoofdstad Riga. Lavrov waarschuwde de EU nadrukkelijk de belangen van Rusland niet te schaden. Moskou wil niet dat de toenadering tussen de EU en haar oostelijke buurlanden negatieve gevolgen heeft voor Rusland, aldus de bewindsman.

Behalve met Oekraïne komen de Europese leiders donderdag en vrijdag bijeen met Georgië, Moldavië, Armenië, Azerbeidzjan en Wit-Rusland. Ook premier Mark Rutte is bij de zogenoemde Top van het Oostelijk Partnerschap.

Op de vorige top eind 2013 in Vilnius (Litouwen) weigerden de toenmalige leiders van Oekraïne verdere samenwerking met de EU na druk uit Moskou. Dat veroorzaakte de huidige crisis in het land.