Iraakse militairen en soennitische stamleden die aan de kant van het leger strijden hebben dinsdag een aanval van de extremistische beweging Islamitische Staat in de provincie Anbar afgeslagen.

Dat heeft een stammenleider gezegd. 

De IS-strijders lanceerden kort voor middernacht een aanval op de plaats Khaldiya, die ligt tussen de steden Fallujah en Ramadi. IS kreeg een dorpje in handen, maar slaagde er niet in de stad te veroveren. Er zijn geen gewonden gevallen onder de militairen of de tribale strijders. 

IS wist afgelopen weekeinde Ramadi in te nemen. Het was de eerste forse terreinwinst voor IS sinds afgelopen zomer een internationale coalitie de strijd aanbond met de extremisten. Dinsdag maakte het Iraakse ministerie van defensie bekend dat een groep militairen die vastzat in Ramadi is bevrijd. Hoe de redding in zijn werk is gegaan en uit hoeveel militairen de groep bestond is niet bekendgemaakt. 

Bewapenen

De Iraakse regering beloofde dinsdag opnieuw dat de tribale strijders in overleg met de lokale autoriteiten worden bewapend. Het besluit lijkt vooral bedoeld om het soennitische bevolkingsdeel voor de regering te winnen in aanloop naar een offensief om Ramadi te heroveren. 

Tot dusverre was de regering terughoudend in het bewapenen van soennitische stamleden vanwege een gebrek aan wederzijds vertrouwen. Het lijkt er echter op dat de val van Ramadi en de puinhoop binnen de Iraakse veiligheidsdiensten de regering ertoe hebben gebracht de hulp van de lokale bevolking in te roepen. Bovendien hebben de veiligheidsdiensten behoefte aan nieuwe rekruten, omdat een deel van de militairen is gedeserteerd. 

Dossier IS