De plannen van de Europese Unie (EU) om militairen af te sturen op mensensmokkelaars, kunnen niet rekenen op steun van Libië, het land waar een zeer groot deel van de vluchtelingen op de boot stapt.

De regering van het Noord-Afrikaanse land ''accepteert geen inbreuken op haar soevereiniteit'', reageerde een woordvoerder dinsdag.

De Libiërs willen wel samenwerken met Europa, aldus de zegsman, maar ze zijn tegen de inzet van militairen. Dat is wel één van de onderdelen van het plan waar de EU-ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie aan werken.

De EU hoopt te voorkomen dat mensen op gammele bootjes stappen en zodoende hun leven op het spel zetten. Lidstaten willen daarom de routes in kaart brengen en boten vernietigen, maar ook de criminele organisaties die de smokkelroutes over de Middellandse Zee runnen aanpakken. Die opereren vooral vanuit Libië.

Het Noord-Afrikaanse land is tot chaos vervallen na de val van dictator Muammar Kaddafi, die met luchtsteun van het Westen werd verslagen door rebellen. Hoewel de officiële regering in grote delen van Libië nauwelijks iets te vertellen heeft, kan de EU er niet zomaar aan voorbijgaan.