Elf Afghaanse politieagenten zijn dinsdag veroordeeld tot een jaar cel omdat ze niets deden toen een vrouw in de hoofdstad Kabul door een menigte werd gelyncht.

Eerder werden vier mannen al ter dood veroordeeld vanwege de dodelijke mishandeling.

De 28-jarige Farkhunda werd in maart door een menigte in elkaar geslagen waarna haar lichaam in brand werd gestoken. Ze zou een koran verbrand hebben. Agenten keken toe hoe de lynchpartij plaatsvond. 

Ooggetuigen meldden later dat er geen sprake was van een koranverbranding maar van een woordenwisseling tussen Farkhunda en een marktkoopman.

Hij beschuldigde Farkhunda van koranverbranding waarop omstanders op haar in begonnen te slaan. Volgens de rechter in Kabul hebben de elf politieagenten te weinig gedaan om de vrouw te beschermen.

Video: Cel voor agenten die lynchpartij toestonden

Demonstraties

Beelden van de lynchpartij riepen wereldwijd afschuw op. In Afghanistan zelf werden naar aanleiding van de moord diverse grote demonstraties gehouden tegen extremisme en vrouwenhaat.

Zulke betogingen zijn zeldzaam in het diep-religieuze land. In totaal werden er negentien politieagenten en dertig burgers aangeklaagd. Acht agenten werden bij gebrek aan bewijs vrijgesproken.