De Duitse machinistenvakbond GDL gaat dinsdagmorgen nog één keer in gesprek met de directie van de spoorwegen om een nieuwe spoorwegstaking af te wenden. 

Als de onderhandelingen niets opleveren, leggen de machinisten in de namiddag het werk neer, in eerste instantie in het goederenvervoer en vanaf de nacht ook in het personenvervoer.

Werkgever Deutsche Bahn (DB) hoopt er op het laatste moment nog uit te komen. Of de staking nog verhinderd kan worden, durfde de personeelschef dinsdag niet te zeggen. ''Maar het is wel ons doel'', zei hij tegen omroep ARD.

Hij zei zelfverzekerd het gesprek aan te gaan, aangezien hij ervan uitgaat dat ook de vakbond tot een oplossing wil komen.

NS

De NS geeft reizigers het advies de website in de gaten te houden. Bovendien gaat de NS de mensen benaderen van wie de gegevens bekend zijn om hen te informeren over de mogelijke gevolgen voor hun reis.

Die gegevens zijn vaak bekend omdat veel kaartjes online worden besteld. Ook de website van de DB is handig om te kijken welke binnenlandse treinen wel of niet rijden in Duitsland, adviseert de NS.

Zevende staking

Het zou de zevende grote treinstaking sinds 1 september zijn. Eerder deze maand werd een week gestaakt, dat was de langste werkonderbreking in 21 jaar.

De GDL eist een hoger loon en kortere werktijden. Veel belangrijker is dat de bond een eigen cao voor zijn leden eist. Deutsche Bahn heeft al een cao afgesloten met de veel grotere vakbond EVG en voelt niets voor twee cao's binnen één bedrijfsonderdeel. Afgelopen weekeinde liepen onderhandelingen tussen beide partijen opnieuw vast. Er zijn al bijna twintig overlegrondes geweest.

Video: Duitse machinisten gaan weer staken